[Latest News][6]

bloda paylaşımı artırmak
blog
blog içeriğini güncel tutma
blog tasarım
blog tavsiyeleri
blog tema
blog trafiğini artırma
blog yazarlığı
blogger
bloğunuza ziyaretçi çekme
içerik stratejisi
iyi bir blog için şartlar
iyi tasarım
kitle sağlama
Kitlenizi Beslemek ve Korumak İçin 7 Taktik
sitede paylaşımı artırmak
web sitesi trafiğini artırma
web tasarım
ziyaretçi çekme

Blogunuz İçin İyi Tasarımın 10 Prensibi



Bir efsanenin izinde...

Hangi dalda veya branşta olursa olsun tasarımın ucundan tutmuş kişiler Dieter Rams'ı mutlaka duymuştur. Eğer daha önce hiç duymadıysanız, emin olun hayatınızda bir yerde mutlaka onun tasarladığı, onun elinin değdiği bir şeyi kullanmışsınızdır. Bütün tasarım kariyeri boyunca edindiği tecrübeler ile birlikte, iyi tasarımın 10 prensibini ortaya koyan Rams halen bu işi profesyonel olarak yapan kişilere ilham vermeye devam ediyor. Mesela Apple'dan Jonathan Ive..

İşte Dieter Rams'ın prensipleri:

İyi Tasarım Yenilikçidir: Yenilikçi olmak için imkanlar tükenmiş değil. Teknolojik gelişmeler yenilikçi tasarımlar için her gün yeni fırsatları ortaya koyuyor. Yenilikçi tasarımların, yenilikçi teknolojik gelişmeleri, yenilikçi teknolojik gelişmelerin de yenilikçi tasarımları bir biri ardına takip ettiği gerçeği ortada ve bu asla değişmeyecek. Gelişmelerin gerisinde kalmayın, takibi bırakmayın. 

İyi Tasarım Bir Ürünü Kullanışlı Yapar: Ürünler kullanılmak için satın alınır. Mutlaka bir kriteri tatmin etmelidi, sadece fonksiyonel olmakla kalmamalı, psikolojik ve estetik alana da dokunmalıdır. İyi tasarım bir ürünün kullanışlığını artırıken muhtemel değer düşürücü etkenleri de uzak tutmaya çalışır.

İyi Tasarım Estetiktir: Bir ürünün estetik kalitesi kullanışlılığını da artıran bir etkendir. Çünkü seçtiğimiz ürünleri günümüzün her anında kullanabiliriz. bu da insanların iyi hissetmesini sağlamanız anlamına geliyor. Her gün elinize aldığınız bir ürün sizi daha ilk bakışta mutlu etmeyi başarmalı. Sadece üzerinde zaman harcanmış nesneler güzel olabilir.



İyi Tasarım Ürünü Dayanılamaz Yapar: Teknolojiyi yakından takip ediyorsanız, yeni çıkan ürünlerin tanıtımında ağırlık olarak üzerinde durulan konunun tasarım olduğunu görmüşsünüzdür. Daha ince, daha hafif, dokunma hissi çok güzel gibi ifadeler çoğu zaman içeriğin önüne geçebilmektedir. İyi bir tasarım ile ürünlerin hatası ve eksikleri kapatılabilir. En iyisi de, bu şekilde başarılı tasarıma ve tanıtıma sahip olan ürünlerin kendi kendisini satabilmesidir.



İyi Tasarım Mütevazidir: Günlük hayatımızda çok yer kaplayan ürünler ne birer dekoratif obje ne de bir sanat eseridir aslında. Bu yüzden tasarımlarının hem doğal hemde ölçülü olması gerekmektedir. Abartılı tasarımlar kullanıcıların kendi hayal güçlerinin tıkanmasına sebep olabilir. İzin verin onlar da bir şeyler katsınlar.



İyi Tasarım Harbidir: Her ne kadar iyi bir tasarım gerçekleştirseniz de, bu hiç bir zaman ürününüzü daha yenilikçi, daha kullanışlı ve daha değerli yapmaz. Müşterilerinize iyi tasarımınızın arkasında tutamayacağınız sözler vermeyin. 

İyi Tasarım Uzun Ömürlüdür: Modaya uymaktan kaçının. Böylece sürekli değişen moda algısı sebebiyle kısa ömürlü bir plan yapmamış olursunuz. Modadan kaçınırken antika olmamaya da dikkat edin. Bugünün kullan-at toplumu sizi harcamakta pek zorlanmayacaktır.

İyi Tasarım En Son Detaya Kadar İrdeler: Hiç bir şeyi şansa bırakmayın. Tasarım aşamasında her noktaya gereken özeni ve dikkati verin. Müşterileriniz ve okurlarınız ile dalga geçmeyin. Onlara saygı duyun. Bu saygının geri dönüşü olacağını unutmayın.

İyi Tasarım Az Tasarımdır: Az fakat en iyisi. Çünkü temel ihtiyaçlara ve beklentilere eğilmeniz gerekiyor. İhtiyaç duyulmayan noktalar sizi yanlış yollara sürükleyecektir. Saflığı ve basitliği elden bırakmayın.


Yukarıdaki bütün maddeleri gözden geçirdiğinizde birbiri ile çelişen maddeler olduğunu düşünebilirsiniz. Aslında haklılık payınız da var. Fakat bütün bu iyi tasarım gerçeklerini kendi ihtiyaçlarınıza ve müşterileriniz veya okurlarınızın beklentilerine göre yorumlarsanız doğru kapıyı açacağınıza şüpheniz olmasın. 


İyi bir tasarımın ve onun etkilerinin nasıl olabileceği konusunda sizin düşünceleriniz veya uygulamalarınız nelerdir. Tasarımında iddialı olduğunuz blogunuzu veya web sitenizi yorumlarda paylaşın, hep beraber inceleyelim.

About Author Mohamed Abu 'l-Gharaniq

when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Start typing and press Enter to search